ACUL DE CUSUT

Clientii ce trec pragul magazinului de mercerie, au preocupari din cele mai diverse iar unii dintre ei stiu si multe povesti. De la o asfel de persoana am aflat ca arabii au fost cei care au perfectionat acul de cusut cu multi multi ani in urma (sec.VIII - XII); sursa de inspiratie a fost arta mestesugareasca de modelare a armelor foarte bine cunoscuta de locuitorii Damascului. De aici incolo ghimpele, osul, lemnul, argintul, materiale folosite la confectionarea acului de cusut, au fost inlocuite cu "aschii" foarte subtiri din fier si mai tarziu din otel; au urmat englezii, a caror faima a fost legata de producerea manuala a acelor de cusut, iar revolutia industiala ce si-a pus amperenta si in zona manufacturiera, prin aparitia masinilor de cusut, a venit cu acul pentru masina de cusut a carui particularitate consta in faptul ca orificiul prin care se introduce ata este situat in varful acestuia.
De aici voi continua eu "istoria", o istorie prezenta in fiecare din magazinele cu sigla RALF, dar nu inainte de ai multumi respectabilului domn si o voi face de fiecare data cand aud cate o poveste.
Azi, intalnim ace de cusut din otel-carbon (Milward), otel inoxidabil (Prym) si acele autohtone romanesti din otel, etc. Materialul din care este confectionat acul de cusut ii ofera acestuia rezistenta maxima la coroziune; un ac din otel calit bogat in carbon, bine lustruit (Milward), asigura acestuia o buna penetrare in material si protejeaza firul/ata impotriva deteriorarii. Rezultate la fel de bune vom obtine folosind si acele de otel inoxidabil de cea mai buna calitate (Prym), urmeaza acele romanesti din otel, intr-o gama foarte restransa dar accesibile la pret.
A alege un ac de cusut potrivit unui material anume, de cele mai multe ori este o problema. Am observat optiunea generala pentru un ac de cusut manual cu "urechea" mare. Nu intotdeauna aceasta este o solutie. Un ac de cusut obisnuit este un ac cu orificiul mic si rotunjit, acest ac trage ata cu putere fara sa o rupa; urmeaza acele de cusut intermediare foarte mici/scurte pentru croitori cu ajutorul carora se executa cusaturi scurte si rapide, cunoscatorii le stiu, sau cele pe care le numim pentru "orbi" - ata se trage in orificiu pe verticala sau cele lungi ca paiele sau cele pentru piele sau cele pentru lycra sau acele curbe pentru jucarii sau acele de margele sau...
Ca o concluzie de final, daca materialul este unul fin de matase, batist, nu alege un ac gros; un dispozitiv de bagat ata in ac te va ajuta sa rezolvi problema, acul nu trebuie sa lase in urma lui decat firul pe care il trage.
Ofelia Cocos